Dinsdag 7 november 2023 - De Haagse Hogeschool, Den Haag

Sprekers

Sebastiaan Biesheuvel

Sebastiaan Biesheuvel is Senior Legal Counsel , Ethics Officer & Business Integrity bij ASML. Voordat hij bij ASML aan de slag ging werkte hij in de Financial Services Industry bij Rabobank als Senior Compliance Officer en Senior Legal Counsel. Bij de afdeling Compliance was hij respectievelijk werkzaam als Senior Compliance AML & Sanctions Officer en Regulatory Affairs Officer.

Bij de afdeling Legal van de Rabobank was hij Senior Legal Counsel.

Sebastiaan werkte daarvoor bij het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en als buitengriffier bij de Rechtbank ‘s-Gravenhage hij is uiteraard lid van de VCO.

Frank Erkens

Frank Erkens is managing partner bij het forensische onderzoeks- en adviesbureau Holland Integrity Group, afgekort HIG. HIG staat een interdisciplinaire aanpak voor en ondersteunt financiële instellingen, multinationals en overheidsinstellingen met vraagstukken op het terrein van financieel economische criminaliteit en integriteit.

Frank heeft 20 jaar bij de Belastingdienst, de politie en internationale accountantskantoren (EY en KPMG) gewerkt voordat hij 19 jaar geleden HIG heeft opgericht. Hij heeft accountancy en rechten gestudeerd en is momenteel bezig met een promotieonderzoek op het terrein van forensisch onderzoek.

Frank is bij verschillende organisaties ingeschreven als forensisch onderzoeker en gerechtelijk deskundige, waaronder bij het Nederlands Financieel Forensisch Instituut (NFFI), het Engelse Expert Witness Institute (EWI), het Landelijk Register voor Gerechtelijk Deskundige (LRGD) en het Europese Expertise and Expert Institute (EEEI). Tevens is Frank bestuurslid bij het NFFI.

Ed Fenne

Ed Fenne werkt sinds de oprichting in juli 2016 bij het Huis, waarvan de eerste 6,5 jaar als de coördinator bij de afdeling Onderzoek. Deze afdeling onderzoekt werkgerelateerde misstanden en de behandeling van de melder (klokkenluider), die geen last mag hebben van zijn of haar melding. Momenteel werkt Ed al senior beleidsmedewerker bij de Afdeling Kennis & Preventie. Een afdeling die overheden, semipublieke instellingen en bedrijven stimuleert de integriteit van de organisatie te bewaken.

Veel van zijn kennis daarover heeft Ed opgedaan bij het voormalige Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS), een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ed richt zich nu vooral op de noodzaak tot het verbeteren van de kwaliteit van de onderzoeken die organisaties instellen na een interne melding van een misstand of een integriteitsschending. Dat is belangrijk, omdat melders erop moeten kunnen vertrouwen dat de werkgever een melding waardeert, serieus neemt en indien nodig goed onderzoek verricht. Alleen dan voelen melders zich ook in de toekomst veilig om (dreigende) misstanden op de werkvloer te melden.

Michelle Fisser

Michelle Fisser is sinds november 2022 voorzitter van de VCO, de Vereniging voor Compliance Professionals. Michelle startte in 2021 haar eigen bedrijf Compliance in Motion. Ze was sinds 2003 werkzaam als Compliance Officer bij verschillende internationale instellingen en sinds 2016 als Senior Manager bij EY.

Ze is een bevlogen voorzitter van de VCO en onder haar leiding is het aantal leden van de VCO fors toegenomen. Ze zal ongetwijfeld op haar manier samen met Edwin Weller haar rol als dagvoorzitter van het eerste Serious Whistleblowing Congres oppakken.

Michel Klompmaker

Drs. Michel Klompmaker is Managing Director van het in 2014 opgerichte meertalige Risk & Compliance Platform Europe en Congresvoorzitter van het Risk & Compliance Jaarcongres. Inmiddels is het Risk & Compliance Platform Europe snel gegroeid met negen taalsites, te weten Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Roemeens, Bulgaars en Tjechisch-Slowaaks en mogen de nieuwsbrieven zich verheugen is steeds meer abonnees.

Michel was eerder oprichter ,publisher en hoofdredacteur van Banking & Finance en uit dien hoofde als initiatiefnemer verantwoordelijk voor de Risk@360degrees Congressen in de Benelux. Hij lanceerde in Nederland voor het Risk & Compliance Platform Europe het Behavioral Risk Congres en het Risk & Compliance Jaarcongres, dat traditioneel medio juni plaatsvindt op het Landgoed Groot Kievitstdal in Baarn. Op 13 juni 2024 staat het Congres in het teken van de Wwft.

In 2023 lanceerde hij de tweedaagse Risk&Compliance Summer School.

Caroline Raat

Caroline Raat is een gepromoveerde staats- en bestuursrechtjurist en bestuurswetenschapper met als specialisatie rechtsstatelijkheid en macht in en van organisaties. Zij heeft ervaring als ambtenaar en lid van bezwaar- en klachtencommissies. Ook heeft zij aan diverse universiteiten gewerkt als docent/onderzoeker.

Al decennia houdt zij zich bezig met de problematiek rond het melden van misstanden, onder meer als auteur, docent en onderzoeker, maar ook als verlener van rechtsbijstand. Zij geldt als autoriteit op dit gebied in Nederland.

In januari 2022 verscheen van haar hand “Ethiek en integriteitszorg, handboek voor de overheidsjurist. Caroline werkt momenteel als hoofdauteur van “Corruptie en ondermijning, handboek voor het openbaar bestuur”. Zij is bestuurder van de Beroepsvereniging Onafhankelijke Onderzoekers

Marion Weitering

Marion Weitering is coördinator van de Afdeling Advies bij het Huis voor Klokkenluiders en daarmee verantwoordelijk voor de advisering aan (potentiële) klokkenluiders. Hiervoor was zij trainer en adviseur op het gebied van integriteit. Ze heeft gedurende deze periode met zowel leidinggevenden als medewerkers als politici gewerkt. In die hoedanigheid heeft zij veel organisaties bezocht en waargenomen hoe het onderwerp in de praktijk leeft en hoe er mee wordt omgegaan.

In haar eerdere loopbaan heeft zij ruime ervaring opgedaan als (verander)manager bij diverse overheidsorganisaties. Door haar brede praktijkachtergrond is zij in staat te zien wat nodig is in een organisatie om tot een goed werkend integriteitssysteem te komen.

Edwin Weller

Mr. drs. Edwin Weller is jurist (Rijksuniversiteit Leiden, 1985) en is nu Managing Partner van Weller & Weller Regulatory Jungle Management. Hij is ook lid van de Commissie van Beroep, Tuchtrecht Banken. Edwin heeft in het verleden na zeven jaar ervaring in de advocatuur gekozen voor een rol als compliance officer bij MeesPierson Curaçao. Nadien heeft hij verschillende managementfuncties op het gebied van compliance vervuld bij MeesPierson Private Bank and Trust, Robeco, Amsterdam Trade Bank en op dit moment is Edwin werkzaam bij CAB Europe BV als Head of Risk & Compliance. Hij is gespecialiseerd in het vertalen van de theorie naar de praktijk op het gebied van het financiële recht, met name de onderwerpen die de reputatie van de instelling ernstig kunnen schaden: witwassen van gelden, voorkennis, belangentegenstellingen, zorgplicht en corporate governance. Edwin adviseert bedrijven en instellingen op gebied van compliance en integere bedrijfsvoering en verleent interim projectwerkzaamheden. Edwin publiceert regelmatig op het gebied van compliance en integriteit.

Martijn van de Westelaken

Martijn van de Westelaken MSc ECIM, begon zijn loopbaan in 1999 bij de Politie en heeft meer dan twintig jaar ervaring in het detecteren, onderzoeken en voorkomen van financieel-economische en sociale criminaliteit, terrorisme en cybercrime. Zijn ervaringen deed hij op bij de Politie, Europol, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de Arbeidsinspectie. Hij vervulde hier zowel specialistische als leidinggevende posities.

Thans is hij Partner bij Compliability B.V. Als Compliance & Integrity Manager helpt hij bedrijven en organisaties om integriteitsrisico’s te beheersen. Maar ook het doen van onderzoek naar misstanden en integriteitsschendingen en het oplossen van problemen. Martijn is lid van de VCO.