Dinsdag 7 november 2023 - De Haagse Hogeschool, Den Haag

Programma

De opzet van het programma is bij uitstek interactief en er is voldoende tijd en ruimte om te kunnen netwerken. Het plenaire gedeelte begint om exact 13.15 uur na de netwerk lunch.

 

TijdOnderwerpSprekers
11.45 - 13.15 uur

Inloop, registratie onder andere voor uw PE punten, overhandiging van het congresboekje en goed verzorgde lunch met luxe broodjes op het Landgoed Groot Kievitsdal.

13.15 - 13.30 uur

Officiële opening en toelichting op het programma door congresvoorzitter Michel Klompmaker en de beide dagvoorzitters Michelle Fisser en Michael van Woerden.

13.30 - 14.00 uur

De hedendaagse praktijk rond KYC en CDD zoals die ervaren wordt door een internationaal in Nederland gevestigde onderneming die al meer dan 140 jaar oud is, bij monde van haar CEO Miltiadis Gkouzouris. HVA International is van oudsher een internationaal opererende gevestigde entiteit, maar wordt de laatste jaren bedolven met vragen vanuit haar huisbankier. Legt deze de nadruk op de verkeerde onderzoeksobjecten? Over deze praktijken, het waarom en hoe dat ervaren wordt door de klant, daarover gaat de presentatie (in het Nederlands) van Miltiadis.

14.00 - 14.30 uur

De uitdagingen en verbeterplannen van ABN Amro Bank op het gebied van AML /CDD / KYC in haar rol als poortwachter.  Jaap van der Molen, Global Head AML & Sanctions zal toelichting en duiding geven namens de bank.

14.30 - 15.00 uur

De derde keynote zal gaan over de “spanning” tussen de publieke en de private sector, de rol van de toezichthouders en de aanbevelingen vanuit de toezichthouders voor de aan het toezicht onderworpen organisaties, waaronder ook de accountants en notarissen. Mr. drs. Zosha Zuidema zal het standpunt vanuit de overheid, in casus het Ministerie van Justitie en Veiligheid, toelichten. Zij zal niet alleen het plan van aanpak witwassen bespreken en de nationale wetgeving, maar ook ingaan op het AML pakket vanuit de Europese Commissie.

15.00 - 15.10 uur

Drie pitches voor de break out sessies van na de pauze. De break out sessies zijn opgezet in samenwerking met respectievelijk LexisNexis, Deloitte en Protiviti. U heeft de hele pauze de tijd om uw definitieve keuze te kunnen maken tussen de drie verschillende sessies.

15.10 - 15.40 uur

Netwerk pauze met niet alcoholische verfrissingen.

15.40 - 16.30 uur, Break Out Sessies

Keuze uit één van de drie Break Out Sessies, met de volgende onderwerpen, onder begeleiding van moderatoren van het Risk & Compliance Platform Europe.

Sessie A heeft als onderwerp “Waarom Supply Chain Due Diligence en het (negatieve) nieuws belangrijk is voor de waarde van uw onderneming!”, met als moderator Geert Vermeulen. Een goede ESG strategie en een, per eind 2023 “verplichte” Supply Chain Due Diligence kan investeerders naar uw bedrijf aantrekken en de waarde van uw bedrijf doen stijgen. Hoe? Meer hierover komt u te weten tijdens de break out sessie LexisNexis met als spreker Andrew Hoffmanns en onder leiding van moderator Geert Vermeulen.

Sessie B heeft als onderwerp “Het perspectief op hoe technologie kan worden misbruikt voor criminaliteit en gebruikt om dit te voorkomen”.  Tijdens deze sessie zal Yolanda van Setten een use-case behandelen uit haar rijke verleden als Officier van Justitie en Director Forensic and Financial Crime binnen Deloitte. Hierbij zal zij ingaan op de vorm en mate van technologie die werd en wordt gebruikt door criminelen. Robby Philips zal als Senior Manager Financial Crime Technology voorbeelden bespreken hoe organisaties zich hier tegen kunnen wapenen met de inzet en gebruik van de juiste technologie. Welke keuzes moet of kun je maken als organisatie en waar moet je op letten. De moderator bij deze sessie is Geert Haisma.

Sessie C heeft als onderwerp “De huidige tijd kan niet zonder hoog opgeleide KYC/CDD Officers”, met als moderator Michael van Woerden. Deze sessie wordt verzorgd door Protiviti. Tijdens deze sessie zult u uitgedaagd worden door Remke Schermer, Silungile Mlambo en Yvonne van der Schoot. During this session Protiviti leads you into a debate. A debate where there are no winners or losers, but you will be challenged ! Join us in a debate to answer the following questions together:
1. Should financial institutions focus on automation of KYC process rather that highly skilled compliance team?
2. Who should pay for the mounting compliance cost?
3. Should organizations take a decision to stop doing business with high-risk customers?

The debate will be a fun, interactive session with a touch of ‘over de streep’. During the discussion we expect you to pick a side and have an opinion. The three ladies from Protiviti look forward to picking your brain on these thought-provoking conversations !

16.30 - 16.40 uur Changement de decor
16.40 - 16.50 uur

Inleiding bij het Grote AML/CDD/KYC Debat door advocaat Ellen Timmer. Zij zal voor een prikkelende bespiegeling zorg dragen.

16.50 - 18.15 uur Het Grote AML/CDD/KYC Debat

Het Grote AML /CDD/ KYC Debat vindt plaats onder leiding van Michael van Woerden. Na de inleiding van Ellen Timmer neemt discussieleider Michael van Woerden de regie en komen alle panelexperts aan het woord over sancties, het huidige beleid en het gewenste beleid naar de toekomst, zowel op nationaal als op internationaal vlak.

Het thema over de rol van de poortwachters wordt grondig geanalyseerd door de experts en zij gaan in debat met zowel elkaar als ook met de aanwezigen onder leiding van Michael van Woerden, met assistentie van een van de moderatoren van het Risk & Compliance Platform Europe.

18.15 - 18.45 uur Netwerkborrel in aanloop naar het diner
18.45 - 21.15 uur

Netwerk diner met als speciale keynote voor het hoofdgerecht de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Medy van der Laan met haar tafelrede. Na het hoofdgerecht komt de meest bekende trendwatcher van Nederland Adjiedj Bakas aan het woord. Markant detail : Adjiedj voorspelde in 2019 dat er in 2020 een wereldwijde pandemie zou uitbreken.